
En Joan Gallart Bringué, va retornar a Alós l’any 1966. Pels carrers de poble va trobar-se un ancià, el cap de casa d’una de les famílies que no va exiliar-se. Van parlar dos minuts i en saber que en Joan era el petit de casa Miqueu, el vell va lamentar-se de no haver-se exiliat com havien fet molts dels seus veïns. Aquell home gran era en Joan Vidal Guisarda de casa Cantiner, la família Vidal Guisarda va ser deportada a l’Aragó per les tropes rebels.
La Teresa Cortina Roig i la seua família, van anar a viure a Granges-sur-lot on hi tenia una germana. El seu pare i la seua mare van morir a Son i ella no va poder assistir als funerals. Quan el seu fill Antoni Palacín Cortina va retornar a Alós, durant unes vacances l’any 1966, casa seva encara estava ocupada per la Guàrdia Civil.
La Maria Teig Solé va perdre el seu fill Manel a la guerra civil. En finalitzar el conflicte, la Maria va tornar a Alós per estar amb el seu fill Josep que havia tornat del front i dels camps de concentració. Mare i fill van trobar la casa en un estat lamentable. En Nando, el fill gran de la Maria, veient la situació en la qual es trobaven, els va fer tornar cap a França i abandonar definitivament Alós.
En Josep Ruf Pubill, un noiet de 13 anys llogat a casa Peiró d’Alós, no va tornar cap a casa després de sortir de la caserna Gribeauval. Va treballar a Cazeres-sur-Garonne durant un temps i posteriorment es va establir a Ciadoux. Havia perdut un germà a la guerra, en Joan, i la seua mare, Paula Pubill, havia estat assassinada per les tropes rebels a Montardit el 14 de maig de 1938.
La Mercè Comenge Fortet va anar a viure a Barcelona després d’abandonar la caserna Gribeauval. A la ciutat catalana hi tenia dues germanes i com elles va anar a servir en una casa de criada. Durant la guerra havia perdut la seua germana gran, la Gertrudis, assassinada per les tropes rebels a l’Hostal d’Aidí. Segons diu ella mateixa el que no va patir a Clermont-Ferrand ho va patir a Barcelona.
L’Antònia Vidal Ginesta havia marxat d’Alós embarassada. La seua filla Hortènsia va nàixer a Clermont-Ferrand però va morir de diftèria al mateix Centre. L’Antònia i els seus fills Maria i Joan Cortina Vidal van anar a viure a Toulouse on l’esperava el seu marit Joan Cortina Esplandiu, entrat també a França clandestinament.
La Maria Gallart Bringué va retornar a Alós a finals dels anys 60. Des de llavors hi ha retornat amb els seus fills i el seu marit cada any per passar-hi una temporada a l’estiu. Actualment viu a Cazeres-sur-Garonne.
La Camil·la Marquès Perot, la seua germana Antonieta i el seu fill Àngel Marquès quan van sortir de la caserna Gribeauval van ser conduïts fins a un camp de concentració en una platja de Perpinyà. Allí hi van estar fins que foren repatriats a Barcelona, on van romandre un parell de setmanes al castell de Montjuïc, a l’espera de ser traslladats fins a Sort.
En José María Garza Catalán, la seua dona Teófila Gil Cuesta i el seu fill Raymond es van tornar a exiliar a França el febrer de 1939 per Prats de Molló. La família va romandre separada més d’un any, mentre en José María passava pels camps de concentració de Barcarès i Saint Cyprien i per la Companyia de Treballadors Estrangers 181. En Raymond Garza viu a Toulouse.
La Palmira Llorens Teig va sortir de la caserna Gribeauval amb la seua mare i la seua germana, gràcies a la reclamació d’una tieta que vivia a Toulouse. Des de Clermont-Ferrand va anar fins a Toulouse amb tren; a l’estació tolosana la va rebre la seua tia i unes hores més tard la Palmira, que tenia 17 anys i no sabia parlar francès, pujava a un altre tren per anar a treballar a Montauban. Actualment la Palmira viu a Toulouse.
L’Antoni Palacín Badia i els germans Nando i Jaume Llorens Teig, van restar amagats a la muntanya durant l’estiu de 1938. Van aconseguir recuperar i entrar bestiar clandestinament a França. Ells també hi entraren clandestinament, Antoni Palacín per anar cap a Granges-sur-Lot, i el germans Llorens es van llogar com a masovers en una granja. Amb el final de la guerra civil a Espanya van poder regularitzar la seua situació a França.
Domingo Fernández i Francisco Gonsalvez, els miners portuguesos exiliats el 30 d’abril de 1938, van retornar al Pallars pel Port de Salau onze dies després d’haver passat a França. En Domingo va viure a Esterri d’Àneu amb la seua família, en Francisco va casar-se amb una noia de Sorpe.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada